Kronična obstruktivna pljučna bolezen

KOPB je pomemben vzrok zbolevanja in smrtnosti v svetu. Ocenjujejo, da ima v svetu približno 328 milijonov ljudi KOPB, od tega 168 milijonov moških in 160 milijonov žensk. KOPB povzroči po podatkih SZO za leto 2004, tri milijone smrti po svetu letno, kar predstavlja 5,1 % vseh smrti in se med vodilnimi vzroki za smrt uvršča na 4. mesto. Zaradi KOPB v Sloveniji vsako leto umre približno 600 oseb, dve tretjini je moških. Osnovna preiskava v diagnostiki KOPB je spirometrija.

Za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) je značilna napredujoča motnja dihanja, ki jo lahko spremljajo kronični kašelj in izkašljevanje ter napredujoč neprijeten občutek oteženega in napornega pljučnega dihanja ob telesnih obremenitvah. Pljučna funkcija upada hitreje kot pri zdravih osebah, posledica je prezgodnja smrt. Bolezen spremljajo poslabšanja, pri težjih oblikah bolezni so poslabšanja bolezni pogostejša in težja ter bolnika življenjsko ogrozijo.

KOPB označuje sistemsko vnetje, ki se lahko izrazi v prizadetosti mišične mase in srca, motnje v presnovi, slabokrvnost in pospešeni aterosklerozi. Kajenje je vzrok za 85 % do 90 % primerov KOPB, ki jo dobi od 15 % do 25 % kadilcev. Nekaj primerov je posledica prirojenih bolezni pljuč (pri osebah mlajših od 40 let, ali pri nekadilcih) in poklicne izpostavljenosti ali kombinacije obeh ter izpostavljenosti onesnaženemu zraku in dimu, ki nastane pri gorenju lesa.

Pri starejših osebah s KOPB so pogoste tudi druge bolezni, kot npr. bolezni žil, depresija, osteoporoza. Večja pojavnost KOPB je povezana z nizkim socialno-ekonomskim statusom, višjo starostjo, z diagnozo astme in s poklicno izpostavljenostjo ter z genetsko predispozicijo. Najpogosteje so dejavniki tveganja povezani z načinom življenja, saj se pogosteje pojavljajo pri nekadilcih z debelostjo in osebah, ki uživajo nezdravo hrano. Zdrava prehrana ima pozitiven učinek na preprečevanje KOPB.

Viri

Back to Top